2 Ağustos 2012 Perşembe

Sütlü Şehriye Çorbası




""Peygamberimiz (sav) süt için şöyle buyurmuşlardır: "Allah bir kimseye yemek yedirdiği zaman o kimse, 'Allah'ım Bize bu yemeği bereketli kıl ve bize bundan hayırlı rızık ver' diye dua etsin. Allah bir kimseye bir miktar süt içirdiği zaman da o kimse, 'Allah'ım bize bu sütü bereketli kıl ve bize daha çok süt ver' diye dua etsin. Çünkü yiyeceğin ve içeceğin yerini tutan sütten başka bir şeyi bilmiyorum.""
      Sütlü çorba bizim evde herkes tarafından sevilen, hatta en çok sevilen çorbadır diyebilirim. Yapılışı ve malzemesi bukadar kolay, lezzeti ve doyuruculuğu bir okadar güzel olan bir çorba daha bilmiyorum ben. Çok küçük yaşlarda yemeye başlayıp sevdiğimizden mi bilmem favori çorbamdır şehriyeli sütlü çorba. MErak edip internette araştırdım, bu tariften var mıdır acaba diye yok. Soğanlı, yağlı, kabaklı ve daha birçok değişik katkılı sütlü çorba tarifleri var ama bu yok. Diğerlerinde de denemişliğim var ama hiçbiri bunun yerini tutmuyor bende. Süt ve süt ürünlerine olan aşırı sevgimden midir bilmem, sütün tadını çokça hissetmeyi seviyorum.İlerde yeni ve fazla rastlanmayan sütlü tariflerim de olacak, ama şimdi ballandıra ballandıra anlattığım bu kolay ve lezzetli sütlü çorbanın tarifini vereyim artık.

Malzemeler:
2 su bardağı su
3 su bardağı süt
1/2 su bardağı tel/arpacık şehriye
tuz

Yapılışı:
 
2 su bardağı suyu tencereye alıp kaynatın ve şehriyeyi ekleyin. şehriyelerin türüne göre pişme süresi değiştiği için süre vermiyorum ama suyun içinde şişip yumuşadıklarını görünce sütü ilave edebilirsiniz. Sütün ardından dilediğiniz miktar tusu hemen ilave edip bir taşım kaynatmanız yeterli. Önemli bir not. Taze günlük süt kullananlar mutlaka önceden sütü kaynatmalılar, çorba pişerken sütü fazla kaynatmıyoruz çünkü. 

Afiyet olsun....

16 yorum:

  1. Merhaba
    Koyduğunuz fotoğrafta tam istediğim gibi bir görüntü vardı ancak sütü biraz fazla geldi bana göre yaptığımda.

    YanıtlaSil